Dno pekáčku vytřete polovinou oleje, přidejte nakrájenou zeleninu a zalijte nebo potřete zbytkem oleje (čím lépe bude zelenina olejem pokrytá, tím lépe se opeče), osolte a opepřete podle chuti. Pečte 25-30 minut, dokud zelenina nezměkne a nedostane zlatavou barvu. V průběhu pečení 1x nebo 2x promíchejte podle potřeby. Konzumovat můžete jak teplé, tak vlažné. Na salát budete kromě zeleniny potřebovat i trochu natrhaných salátových listů, zálivku metličkou smíchanou z 1 lžíce jemného vinného octa, 2 lžic olivového oleje a špetky soli + na závěrečné posypání taky kousek pikantnějšího (výraznějšího) sýra, např. kozího. Salátové listy smíchejte se zeleninou a zálivkou, dejte na talíř a posypte sýrem. K zelenině se hodí čerstvé pečivo.