Nejprve si uvaříme brambory ve slupce, ty pak slijeme, necháme trochu vychladnout a oloupeme je. Zcela vychladlé brambory potom najemno nastrouháme, případně umeleme v mlýnku. Na pomoučeném vále k ním přidáme jeden žloutek, sůl, prosátou polohrubou moucu, cukr krupicí, rozdrobené droždí, mléko a všechny suroviny zpracujeme v tužší těsto. To pak uložíme na teplé místo asi na 40 minut, aby vykynulo. Na pomoučeném vále krájíma z těsta stejně velké kousky a tvarujeme z nich bochánky o průměru přibližně 4 cm. Klademe je stisknutou stranou těsta na plech vyložený pečicím papírem a necháme dalšíc 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180°C. Bochánky potřeme olejem, vložíme do trouby a upečeme dorůžova. Během pečení je můžeme ještě jednu pomastit. Mák umeleme ve speciálním mlýnku na mák. V hrnečku rozpustíme máslo. Upečené peciválky před podáváním spaříme vroucí vodou, ihned je dáváme na talíř, vidličkou roztrhneme, posypeme mletým mákem promíchaným s cukrem a polijeme máslem.