MANDLOVÝ 380g hl. mouky, 230g medu, 70g tuku, 70g hnědého cukru, 100g mandlí, lžíce vody, lžička jedlé sody, lžička ml. skořice, po špetce mletého hřebíčku a nového koření, 1 čokoládová poleva Med s cukrem a tukem zahříváme za stálého míchání, až se vše úplně rozpustí, pak necháme vychladnout. Dáme si stranou lžíci mandlí na posypání perníčků a zbylé mandle smícháme s mouku a kořením. Sodu rozpustíme ve vodě a se směsí vmícháme do medu. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na hodinu ve fólii do ledničky. Pak těsto rozválíme mezi mikrotenovými fóliemi na tenký plát a nakrájíme na stejné trojúhelníky. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a na 180°C pečeme dozlatova. Vychladlé perníčky zdobíme čokoládovou polevou a mandlemi. CITRUSOVÝ 360g hl. mouky, 1,8 dl javorového sirupu, 70g hnědého cukru, 70g tuku, 60g nasekaného citronátu a oranžátu, 1-2 lžičky prášku do pečiva, lžičku perníkového koření + Na polevu: 2 lžíce tekutého medu, 2 lžíce vody Sirup zahříváme za stálého míchání s cukrem a tukem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Hmotu necháme vychladnout. Mouku prosejeme s prdopeč, kořením a s kandovanou kůrou vmícháme do sirupové směsi. Zpracujeme hladké těsto, rozválíme na plát silný asi 3mm a vykrájíme vánoční motivy. Přendáme na plech s pečícím papírem a upečeme na 180°C do zlatohněda. V kastrůlku rozehřejeme med s vodou. Směsí potíráme horké perníčky, aby byly lesklé a necháme vychladnout.