Z mouky, ořechů, změklého tuku, cukru, žloutku, citronové šťávy i kůry a skořice připravíme vláčné těsto, odložíme do chladna odpočinout. Z těsta vyválíme váleček, odkrajujeme kousky a vtlačujeme je do tukem vymazaných formiček. Dáme na plech a pečeme na 200°C dozlatova.
Mezitím si připravíme sněhový krém: Bílky šleháme a postupně do nich vmícháme cukr. Když je sníh zpola tuhý, přidáme ocet a šleháme do úplného zhoustnutí.
Vychladlé košíčky opatrně vyklopíme, naplníme zavařeninou smíchanou s rumem, ozdobíme sněhovým krémem a pokrájenými pistáciemi. Dáme ztuhnout do chladna.
Něco navíc:
Sněhový krém vydrží pevný maximálně 4 dny, proto košíčky plňte až těsně před Vánocemi.