Nesolené pistácie vsypeme do vroucí vody, necháme je přejít varem, sejmeme z ohně, scedíme a oloupeme. Rozložíme je na papírovou utěrku a na topení nebo v mírně vyhřáté troubě usušíme a pak najemno umeleme. Mouku prosejeme s cukrem, přidáme na kousky nakrájený tuk, promícháme, vmícháme žloutek a vytvoříme tužší těsto. To rozdělíme na 12 dílů, v dlaních z nich uválíme kuličky a každou vmáčkneme po obvodu do tukem vymazaných košíčků, které necháme v lednici 40 minut odpočinout a pečeme 15 minut dozlatova při 180°. Ještě horké košíčky vyklepneme z formiček a necháme na mřížce vychladnout. Na krém vyšleháme máslo se sladidlem do pěny. Přilijeme dia čokoládu a za stálého šlehání vmícháme umleté oříšky. Krém necháme v lednici 20 minut ztuhnout, pak ho přendáme do cukrářského sáčku s ozdobně řezanou trubicí a nastříkáme do připravených košíčků. Moučník necháme hodinu vychladit. DIA TIP: Košíčky můžeme připravit i s rychlým dia krémem. Tvaroh prošleháme se sójovou šlehačkou a lžičkou sladidla, zapracujeme najemno umleté oříšky a dia čokoládový topping.