Staňte se našimi fanoušky na:

Plecovník a Šoldra

Autor receptu: Hana S (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Připravte si kvásek, přikryjte utěrkou a nechte asi 10 minut kynout. Hned jak kvásek vzejde, připravte si mísu vysypte do ní mouku, nalijte pivo i vlahou vodu, přidejte sůl i kmín a nakonec kvásek. Zadělejte kypré těsto a nechte ještě na teplém místě vykynout. Doba kynutí závisí na množství kvasnic a teplotě v místnosti. Až bude těsto vykynuté, rozdělte ho na 2 díly. Polovinu těsta položte do pekáčku, doprostřed naskládejte uzené maso i klobásky a uzavřete druhou polovinou těsta. Pečte na 180°C a po 20-ti minutách změňte teplotu na 200°C a pečte dál asi 60 minut. Po vytažení z trouby plecovník namažte vodou. Šoldra se dělá téměř stejně: 20ml vlahé mléko, 42g droždí, 100g rozpuštěného másla, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 300g polohrubé mouky, 100g šunka, 100g uzené (bůček vařený), 100g bílá blobása, Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový nebo oválný plát silný asi 1 cm. Rozložte na něj plátky šunky, nakrájený bůček a klobásu. Těsto stočte i s náplní jako závin a nechte znovu vykynout. Závin přendejte na vymazaný plech, potřete ho rozšlehaným vejcem, a pečte 30-45 minut na 170°C dozlatova.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Estrella |7. srpna 2014
like Odpovědět
Ahasver |5. srpna 2014
To neznám. Odpovědět
Alpenrose |4. srpna 2014
uloženo, nevypadá to moc složitě, takže zkusím udělat Odpovědět
Hana S |4. srpna 2014
Recept mám od tety z Osoblahy (Moravskoslezský kraj). Teta tvrdí, že Plecovník - Šoldra - Muřín je jedno a to samé, jsou to prý místní názvy. Já nevím, ale mě připadá, že Plecovník je plněný chleba a Šoldra/Muřín plněná veka. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!