Pohanka je velmi zdravá, chutná vzdáleně po oříškách a určitě by se dalo experimentovat do nekonečna. Většinou jsem ji dávala do polévky hovězí a rajské nebo pórkové. Ale i jako přílohu k masu se šťávou s výraznější chutí. Dnes jsem si pohrála s kořením a bylinkami a vznikla opravdová bašta, která se dá klidně jíst se zeleninovým salátem, jako vegetariánské jídlo, nebo se může smíchat třeba s rychle osmahnutými masovými nudličkami či k pečenému masu jako my, orestovanou mrkvičkou a zeleným mraženým hráškem či zelenými mini fazolovými lusky a čerstvým utřeným česnekem. Myslím, že i brokolice a strouhaný sýr by nebyly od věci.. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Pohanku dám do hrnce s vodou a nechám nejlépe přes noc nabobtnat. Pak přidám všechny ingredience mimo másla a petrželky. Není třeba dlouho vařit, jen tak propařit, aby se spojily chutě. Přes noc pohanka změkne a hodně nabobtná. Po vypnutí vložím máslo, nechám rozpustit a lehce zamíchám. Pokud je třeba, může se ještě dochutit solí či kořením. Na talíři posypu nasekanou zelenou petrželkou.