Rýži osmahneme na másle, aby se zatáhla a pak zalijeme osolenou vodou, aby hladina vody byla centimetr nad rýží. Takto vaříme a případně přiléváme vodu. Jakmile začne rýže měknout, přidáváme ingredience a necháváme vodu vyvařit. Nejdříve přidáme bílé víno - doporučuji na něm opravdu nešetřit, je to znát :-) Cibuli, česnek, slaninu nakrájíme nadrobno. Cibulku osmahneme, přidáme slaninu, aby se rozpekla, přidáme maso-opečeme (nemusí být,ale je to lepší),nakonec přidáme česnek a piniové oříšky. Vše přidáme k rýži, promícháme a zalijeme smetanou. Nakonec přidáme větší část nastrouhaného parmezánu, oregano, bazalku, promícháme a necháme vše krásně spojit. Pravé italské rizoto má být krémové. Podáváme posypané zbytkem parmezánu