Připravíme si hrnec s litrem vařící vody, do níž jsme přidali bílý vinný ocet nebo citronovou šťávu. (Tím zabráníme tomu, aby celer ztmavl dříve, než se uvaří). Celerovou bulvu rozpůlíme a potom rychle okrájíme výčnělky. Nakrájíme ji na poměrně tenké plátky a dáme do vody. Přivedeme k varu, potom plamen přitáhneme. Po 20 minutách přidáme oškrábané brambory, nakrájené na velké špalíčky. Brambory s celerem necháme společně vařit doměkka, celkem asi 35 - 40 minut. ( Pokud to špatně odhadneme, vložíme horkou nedovařenou zeleninu do kovového cedníku a necháme dojít v páře nad hrncem s vroucí vodou). Když jsou brambory a celer hotové, slijeme vývar a necháme si jej na polévku. Brambory s celerem rozmačkáme za přidání malého množství vývaru. Okořeníme podle chuti a posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.