Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme nakládaná rajčata i s nálevem a okořeníme oreganem. Pak přilijeme zeleninový vývar a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Čerstvá rajčata nařízneme do křížku, krátce je spaříme vroucí vodou a hned je zchladíme studenou, oloupeme a rozčtvrtíme, odstraníme jadérka a dužinu pokrájíme. Celer i mrkev oloupeme a nakrájíme. Konzervovaná rajčata rozmixujeme ve vývaru ponorným mixérem, přisypeme celer, mrkev a rozmrazené fazolky, polévku vaříme pod poklicí na mírném ohni asi 5 minut. Nakonec do hrnce přidáme hrášek a čerstvá rajčata, vaříme ještě asi 5 minut. Polévku osolíme, opepříme, dochutíme špetkou cukru a trochou octa. K polévce si můžeme dát osmažené krajíčky bagety se sýrovými hoblinkami.