Maso dáme v celku do studené vody do tlakového hrnce vařit. Asi 15-20 minut od bodu varu by mělo být měkké. Maso vyndáme a vývar pak použijeme. V jiném větším hrnci si uděláme jíšku. Necháme rozpálit máslo a přidáme cibulku nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Zasypem hl. moukou (3-4 lžíce) a mícháme do tmava. Když máme jíšku hotovou, vlijeme všechen vývar a přidáme koření (bobkový list, sůl, celý pepř, tymián, nový koření) a uvedeme do varu. Vaříme asi 15 minut. Pokud je omáčka řídká, zahustíme hladkou moukou (hl. mouka + voda se smíchá), povaříme asi 10 min. Přecedíme a přidáme rajčatový protlak. Vaříme a dochutíme cukrem a asi 1 lžící octa. Jako příloha se může dát houskový knedlík.