Z másla a hl. mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a dáme koření v následujícím pořadí: bobkový list, hřebíček, majoránka, sladká paprika a skořice (které vyvažují chuť -stejné množství), špetka soli. Mícháme metlou jakmile směs zhoustne zalijeme ji vodou a za občasného míchání(aby se spodek nepřipálil) přivedeme k varu a poté přidáme masox. 5-10 minut necháme vařit (stále mícháme). Mezitím si připravíme kysanou smetanu do misky zalijeme cca. 1dcl vody a podle hustoty omáčky přidáme 2-4 lžíce hrubé mouky. Vše zamícháme a vylijeme do hrnce, kde musí omáčka vřít a stále mícháme metlou, aby nevznikly hrudky. 5 minut mícháme (metlou) necháme provařit a poté přidáme protlak. Nakonec pokud je omáčka příliš kyselá přidáme cukr nebo kečup pokud je příliš sladká. Omáčku přelijeme přes síto, abychom se zbavili koření. Podáváme s těstovinami, knedlíkem a můžeme i s masovými knedlíčky.