Kvašáky zbavte slupky a semínek. Pokrájejte na nudličky a povařte v malém množství vývaru 15 minut a slijte. Okurky se vaří zvlášť a potom přidávají k bramborám, protože kdyby se vařily dohromady, brambory mohou získat nepříjemnou pachuť a špatně by se rozvařily. Pokrájenou petržel a cibuli blanšírujte na másle. Do vařícího vývaru přidejte pokrájené (na kostičky) brambory, osmaženou petržel s cibulkou a vařte 15-20 minut. Přidejte povařené kyselé okurky, bobkový list, celý pepř, sůl a povařte ještě 10-15 minut. Vlijte scezený lák (rassol) z okurek, přidejte jemně pokrájené listy špenátu, kopřiv nebo šťovíku a nechte přejít varem. Polévku podávejte s kysanou smetanou a posypte sekanou petrželkou a koprem.