Krémová pěna představuje nový způsob, jak si vychutnat rebarboru. Nejradši ji mám se sušenkami, jako jsou esíčka nebo anglické máslové sušenky shortbread.
Množství:
Pro 4 osoby
Obtížnost:
Středně náročné
Příprava:
30 min.
+ odpočívání a chlazení
PT30M
Vaření:
10 min.
PT10M
Rebarborové řapíky nakrájejte na 3–4cm kousky. Dejte do rendlíku spolu s cukrem a pomerančovou šťávou. Přiveďte k varu a zvolna vařte, za stálého míchání, asi 15 minut, až rebarbora úplně změkne a rozpadne se.
Mezitím podle návodu na obalu spočítejte, kolik želatinových plátků budete potřebovat na 500 ml tekutiny - různé značky to mají různě. (Rebarborová směs bude mít větší objem, ale to je v pořádku, cílem je jen částečné zhoustnutí.) Dejte plátky želatiny do malé misky, zalijte trochou vody a nechte 10 minut stát, až změkne.
Rebarborovou směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do stále ještě horkého rebarborového pyré dejte vymačkanou želatinu a rozmíchejte, až se zcela rozpustí. Trvá to pár minut. Pak nechte směs za pokojové teploty vychladnout.
V čisté míse ušlehejte bílek na pevný sníh a pak ho opatrně zapravte do vychladlé rebarborové směsi.
V jiné míse ušlehejte smetanu, až začne tvořit měkké špičky (příliš tuhou šlehačku by nešlo dobře vmíchat do rebarbory). Měkkou šlehačku jemně vmíchejte do rebarborové směsi. Rozdělte pěnu do 4 pohárů a dejte do lednice na 6 hodin vychladit.
Před podáváním můžete ozdobit plátky čerstvé rebarbory a posypat cukrem. Podávejte se sušenkami.