Většinou je to první džem, co na jaře dělám. Je skvělý v jogurtu a cottage sýru nebo v košíčcích s krémem a šlehačkou. Taky ve variaci na eton mess – poháru se šlehačkou a rozdrobenými pusinkami.
Množství:
Na 8-10 skleniček o objemu 250 ml
Obtížnost:
Snadné
Příprava:
40 min.
+ macerování přes noc
PT40M
Vaření:
30 min.
PT30M
2,25 kg rebarbory, očistěné a nakrájené na kostky (před očištěním cca 2,75 kg)
1 vanilkový lusk
125 ml citronové šťávy
1,8 kg krupicového cukru
Pracovní postup:
Vanilkový lusk podélně rozpulte a vyškrábněte dřeň. Semínka rozmíchejte v citronové šťávě. Ve skleněné nebo keramické uzaviratelné nádobě smíchejte citronovo-vanilkovou tekutinu, rebarboru, prázdný vanilkový lusk a cukr. Zavřete a nechte v chladničce macerovat přes noc.
Další den přeceďte šťávu do hrnce, přidejte prázdný vanilkový lusk a přiveďte k varu. Vařte, až šťáva začne houstnout. Vmíchejte odloženou rebarboru a znovu přiveďte k varu. Míchejte a sbírejte pěnu. Džem je hotový, když dáte trochu na studený talířek a projedete lžící – musí po ní zůstat cestička, jinak vařte ještě chvíli.
Vypněte, vyjměte vanilkový lusk a nechte 5 minut stát. Pak rozdělte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a sterilujte oblíbeným způsobem. (Já steriluju v myčce na nejteplejší program.)