Staňte se našimi fanoušky na:

Rebarborový džem s vanilkou

Autor receptu: Kačka2 (70 receptů)

Většinou je to první džem, co na jaře dělám. Je skvělý v jogurtu a cottage sýru nebo v košíčcích s krémem a šlehačkou. Taky ve variaci na eton mess – poháru se šlehačkou a rozdrobenými pusinkami.

Množství: Na 8-10 skleniček o objemu 250 ml
Obtížnost: Snadné
Příprava: 40 min.
+ macerování přes noc

Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 2,25 kg rebarbory, očistěné a nakrájené na kostky (před očištěním cca 2,75 kg)
  • 1 vanilkový lusk
  • 125 ml citronové šťávy
  • 1,8 kg krupicového cukru

Pracovní postup:

  1. Vanilkový lusk podélně rozpulte a vyškrábněte dřeň. Semínka rozmíchejte v citronové šťávě. Ve skleněné nebo keramické uzaviratelné nádobě smíchejte citronovo-vanilkovou tekutinu, rebarboru, prázdný vanilkový lusk a cukr. Zavřete a nechte v chladničce macerovat přes noc.
  2. Další den přeceďte šťávu do hrnce, přidejte prázdný vanilkový lusk a přiveďte k varu. Vařte, až šťáva začne houstnout. Vmíchejte odloženou rebarboru a znovu přiveďte k varu. Míchejte a sbírejte pěnu. Džem je hotový, když dáte trochu na studený talířek a projedete lžící – musí po ní zůstat cestička, jinak vařte ještě chvíli.
  3. Vypněte, vyjměte vanilkový lusk a nechte 5 minut stát. Pak rozdělte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a sterilujte oblíbeným způsobem. (Já steriluju v myčce na nejteplejší program.)

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!