Nejprve si přivedeme k varu 750 ml vody. Do ní hodíme kostku kuřecího bujonu a necháme mírně vařit. V jiném kastrolu rozpálíme lžíci olivového oleje se lžící másla. Necháme zesklovatět cibuli a přidáme česnek. Pak přisypeme rýži a minuto to necháme opékat. Nyní dáme víno a necháme vařit dvě minuty, aby se vypařil alkohol. Snížíme teplotu a do kastrolu s rýží přidáme jednu naběračku vývaru a mícháme, dokud se tekutina nevsákne do rýže. A tak pokračujeme naběračku po naběračce, dokud nespotřebujeme skoro všechen vývar a rýže nezměkne. Rýži přitom stále mícháme. V pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidám houby a asi čtyři minuty je necháme dusit, dokud nezměknou. Houbovou směs osolíme a opepříme a pak přidáme do rýže s poslední naběračkou vývaru. Promícháme a necháme pár minut společně prohřát. Úplně nakonec vmícháme zakysanou smetanu a dvě třetiny petrželky. Teplé rizoto servírujeme na talíře a každou porci ozdobíme čerstvou petrželkou.