Jáhly jsou jedny z tradičních českých surovin, přirozeně bezlepkové a velmi velmi výživné a zdravé. Tento jednoduchý sladký pokrm vám dodá potřebné vitamíny a minerály a ještě si pochutnáte. Jáhly propláchneme, jsou-li starší raději dvakrát spaříme, zalijeme studenou vodou (na jeden díl jáhel 2,5 dílu vody smíchané s mlékem nebo pro vegany s rýžovým nápojem). Přivedeme k varu, uvaříme do měkka, až do kašovita. Máme-li málo tekutiny dolijeme mléko či vodu. Nemícháme, aby se jáhly nezačaly připalovat. Když je z jáhel skoro kaše odstavíme a necháme vychladnout. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutek od bílku a žloutek společně s medem, rozinkami a slunečnicovými semínky zamícháme do vychladlé jahelné kaše. Pro lepší chuť rozinek je můžeme na chvíli namočit do jablečného moštu nebo ovocného čaje. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi. Polovinu směsi rozprostřeme do vymazané a vysypané formy, poklademe švestkami z kompotu a pokryjeme zbytkem směsi. Navrch poklademe několik plátků másla. Vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů, když začne povrch zlátnout teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopečeme do křupava. Podáváme přelité nšťávou ze švestkového kompotu.