Na koblihy nejprve rozmícháme droždí v části mléka, přidáme lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Tak vytvoříme kvásek. Potom rozměklý tuk utřeme s cukrem a postupně do mísy přidáváme žloutky, mouku, rum, kvásek, zbytek vlažného mléka a sůl. Uhněteme těsto, které se nebude lepit na povrch mísy. Poprášíme moukou a necháme v teple kynou cca 45 minut. Potom na moukou posypaném vále vyválíme těsto na jeden centimetr tlustý plát. Na jedné půlce těsta uděláme důlky, do nichž dáme lžičku marmelády. Druhou půlkou překryjeme a okolo vyvýšených míst těsto zatlačíme. Potom vyřízneme koblihy a necháme ještě cca 20 minut kynout. Nezapomeneme koblihy oprášit od mouky, aby se nám nepřipalovala. Koblihy můžeme usmažit i ve fritéze, ale my si v pánvi rozpálíme dost oleje. Koblihy musí být do poloviny v oleji ponořené. Smažíme cca 2 minuty z obou stran. Aby se koblihy správně nafoukly, nesmějí se vzájemně dotýkat a vždy musíme usmažit jednu várku najednou, nikoliv tedy koblihy přidávat postupně. Hotové koblihy posypeme moučkovým cukrem.