Nejprve ze všech stran osmahneme kuře ve velkém hrnci. Potom jej vyndáme a odložíme stranou. V tom samém hrnci osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev na kolečka. Až cibule zezlátne, přilijeme 1,5 litru vroucí vody. Pořádně ode dna vařečkou promícháme. Přivedeme k varu a do hrnce vložíme kuře. Přidáme bobkové listy, bylinky, osolíme a opepříme a napolo přikryté vaříme cca 45 minut. Nezapomínáme průběžně odstraňovat pěnu. Kuřecí vývar můžeme nechat vychladnou a potom procedit, nebo jej procedit rovnou, hrnec vypláchnout a vývar ještě jednou procedit nazpět. V lednici kuřecí vývar vydrží přibližně 3 dny, v mrazáku 2 až 3 měsíce. Maso z kuřete můžeme obrat a podle potřeby použít. 1 kg kuřecího masa s kostmi (stehna, hřbet atd.)|1 lžíce oleje|1 středně velká cibule|1 mrkev|2 bobkové listy|3 snítky tymiánu|trocha celerové nati|sůl, pepř