Máslové sušenky jsou oblíbené pečivo nejen na vánoční stůl, ale také po celý rok ke kávě nebo čaji. Máslové sušenky tvoříme různými formičkami, nebo je krájíme nožem či rádlem na drobné, rovné tvary. Těsta na sušenky je možno různě kořenit, například vanilkou, skořicí nebo anýzem, přidáváme do nich citronovou nebo pomerančovou kůru a místo cukru používáme také med. Můžeme do nich přidávat i nastrouhané oříšky, mandle či kakao. Čím jsou sušenky drobnější a tenčí, tím jsou chutnějsí. Máslové sušenky vyrobíme tak, že si na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a cukr, rozdrobíme do ní máslo, přidáme rum, žloutek a vajíčko rozmíchané ve smetaně. Nakonec přidáme najemno nastrouhané upražené mandle nebo oříšky. Ze všech ingrediencí zpracujeme hladké pevné těsto, tence ho rozválíme a vykrajujeme různé tvary sušenek. Plech si vymastíme máslem a sušenky na něj rovnoměrně pokládáme, potřeme je bílkem a zdobíme půlkou mandle. Troubu si předehřejeme a sušenky pečeme tak dlouho, až jejich povrch dostane zlatavou barvu.