Staňte se našimi fanoušky na:

Růžičkový dort

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

PIŠKOT SE ŠPENÁTEM 2 vejce, 100g krupicového cukru, lžička vanilkového cukru, 100g čerstvého nebo mraženého špenátu, 100ml oleje, 100g hladké mouky, lžička prdopeč Pokud máme mražený špenát necháme ho úplně rozmrznout a v předstihu zbavíme přebytečné tekutiny! Vejce vyšleháme s oběma cukry a postupně do pěny zapracujeme šlehačem (metlami) špenát rozmixovaný s olejem na kaši. Stěrkou do zeleného základu vmícháme mouku propracovanou s prdopečem, těsto nalijeme do formy (pr. 20 cm) s pečícím papírem a piškot pečeme 15-18 minut na 170°C. Hotový necháme ve formě úplně vychladnout a vyklopíme. PIŠKOT S ŘEPOU Ingredience i množství jsou stejné jako u špenátového piškotu, jen místo špenátu dáme 100g doměkka uvařené červené řepy. Řepu uvaříme v předstihu doměkka a zchladlou druhý den oloupeme a rozmixujeme s olejem. I postup je prakticky stejný, jen místo špenátu zašleháme do pěny červenou řepnou kaši. LIMETKOVÝ KORPUS 50g másla, 75g krupicového cukru, 2 lžíce oleje, 2 žloutky, 2 bílky, lžíce jemně strouhané citronové kůry, lžíce limetkové šťávy, 125g hladké mouky, lžička prdopeč Měkké máslo vyšleháme s cukrem metlami šlehače do pěny, zapracujeme tenkým praménkem přilévaný olej, žloutky a citronovou kůru s limetkovou šťávou. Z bílků vyšleháme pevný sníh a střídavě s moukou promíchanou s prdopečem zapracujeme do máslového základu. Vymíchané těsto rozetřeme do formy (pr. 20 cm) s pečícím papírem na dně a pečeme 15-20 minut na 170°C. Hotový a krátce "vydýchaný" vyklopíme a necháme úplně vychladnout. SIRUP NA SVLAŽENÍ 100g krupicového cukru, 75ml vody, 75ml limetkové šťávy, lžíce másla Cukr s vodou svaříme v rendlíku do rozpuštění. Po odstavení vmícháme limetkovou šťávu, necháme v něm rozpustit nakrájené máslo a všechny tři korpusy sirupem rovnoměrně svlažíme. LIMETKOVÝ KRÉM 3 vejce, 130g krupicového cukru, špetka soli, 100ml limetkové štávy, jemně strouhaná kůra z 1 citronu, 4 lžíce másla V kastrůlku na plotně prošleháme metličkou vejce s cukrem, špetkou soli, limetkovou šťávou i citronovou kůrou. Základ zahříváme na hodně mírném ohni za stálého prošlehávání, dokud nezíská hladkou krémovou konzistenci, hustou hmotu odstavíme a vmícháme nakrájené máslo. Vše dohladka vymícháme a krém necháme v chladničce ztuhnout. JAHODOVÝ KRÉM 100g másla, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce mascarpone (nenahrazovat tvarohem!!), lžíce jahodové zavařeniny Měkké máslo vyšleháme s oběma cukry, zvlášť utřeme mascarpone s jahodovou zavařeninou prolisovanou přes jemné sítko a červenou hmotu po částech zapracujeme do máslového základu. POZOR - všechny přísady musí mít pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil! KRÉM SE SIRUPEM Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU 100g másla, 100g moučkového cukru, jemně strouhaná kůra z 1 citronu, 100g mascarpone, 2 lžíce sirupu z květů černého bezu Rozměklé máslo vyšleháme s cukrem, do pěny zapracujeme šlehačem nastrouhanou kůru, vmícháme mascarpone a krém dochutíme sirupem. RŮŽOVÝ KRÉM 3 bílky, špetka soli, 120g moučk. cukru, 1 vanilkový cukr, 220g másla, 4 lžíce jahodového sirupu V kotlíku nad párou vyšleháme z bílků s oběma druhy cukru hutnou pěnu, lehce prohřátou přendáme do mísy robotu, došleháme na pokojovou teplotu a zapracujeme po kouscích měkké máslo. Nakonec do krému zapracujeme jahodový sirup. SESTAVENÍ DORTU Na zelený špenátový piškot naložíme ztuhlý limetkový krém a rozetřeme ho (zbytek dáme třeba na palačinky). Přiložíme červený piškot a upravíme ho jahodovým krémem, následuje žlutý limetkový korpus, na ten rozetřeme krém ochucený sirupem z květů černého bezu. Povrch složeného dortu uhladíme, urovnáme i bok a necháme v chladu ztuhnout. Asi za hodinu potřeme celý dort vrstvou růžového máslového krému, hlavně na bocích nesmí prosvítat podklad. Vrstvu zároveň dozdobte bříškem lžíce a povrch dortu ozdobíme čerstvými květy růží a černého bezu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!