Množství tekutiny zvolte podle nádoby, do které budete nalévat rosol. Ocet svařte s vodou, kořením, pokrájenou kořenovou zeleninou a cibulí nakrájenou na kolečka. Osolte, oslaďte a koření sceďte. Pevné, ještě nerozvinuté klobouky růžovek oddělte od třeňů, oloupejte je a s tření je povařte asi 10 minut. Když jsou houby měkké, přilijte do vařící vody předem nabobtnalou želatinu (přípravte podle návodu) a ihned stáhněte oheň. Houby vyndejte, trochu tekutiny nalijte do formy a nechte v chladu ztuhnout. Na vrstvu rosolu pak narovnejte zeleninu, houby, vejce uvařená natvrdo, pokrájené jarní cibulky, hrášek, květák a kousky okurky. Postupně zalévejte tekutým rosolem a pokládejte další vrstvy. (VŽDY AŽ PO ZTUHNUTÍ! Jinak by se všechno slilo). Poslední vrstvu zalijte tekutým rosolem a nechte v chladu ztuhnout. Formu pak nahřejte v teplé vodě, aby se rosol dobře vyklopil. Můžete ještě ozdobit salátem, naloženou zeleninou a citronem.