Nejdříve dáme vařit rybí vývar. Do hrnce s vodou vhodíme hlavu, kosti a odřezky z kapra. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, celý pepř a necháme přijít k varu. Od této chvíle vaříme 30 minut. V průběhu varu sbíráme odpěňovačkou sražené bílkoviny. Poté vývar scedíme a obereme maso. Do druhého hrnce dáme máslo a orestujeme na něm šalotku. Přidáme mouku a osmahneme ji. Vlijeme víno a necháme je vyvařit. Přilijeme rybí vývar, přidáme muškátový oříšek, pepř a za stálého míchání necháme tekutinu provařovat. Kořenovovu zeleninu a řapík celeru nakrájíme na kostičky. Rybí maso pokrájíme na kousky. Asi 5 minut před dokončením polévky přidáme do hrnce nakrájenou zeleninu, maso z ryby, smetanu a krátce vše provaříme.