Přebranou rýži propláchneme, zalijeme mlékem, osolíme a uvaříme hustou kaši. Do šálku (2 dl) vlažného mléka namočíme na 1/2 hodiny želatinu. Ovoce opláchneme (případně zbavíme stopek, okvětí, střapin apod.) a necháme okapat. Zbylé mléko ohřejeme a do horkého přidáme namočenou želatinu. Mícháme, až se úplně rozpustí, přidáme ji do rýžové kaše a promícháme. Žloutky utřeme s cukrem, z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme vanilkový cukr. Žloutky vmícháme do kaše a nakonec ji zkypříme sněhem z bílků. Menší dortovou formu vypláchneme studenou vodou, část kaše do ní rozetřeme, na ni poklademe ovoce a navrstvíme zbylou kaši. necháme v chladu ztuhnout, před vyklopením ponříme formu krátce do horké vody. Šarlotu obložíme seříznutými piškoty a pro slavnostnější příležitosti ji můžeme ještě ovázat stuhou. Povrch můžeme, ale nemusíme ozdobit ovocem.