Pro přípravu potřebujeme čerstvé žloutky. Pokud si nejsme jisti stářím ani zdrojem vajec, je dobré vejce před použitím 3 minuty povařit. Připravíme zálivku: V misce nebo v mixéru rozetřeme polovinu sardelí, přidáme hořčici, worcester, ocet, citronovou šťávu, oloupaná a zchlazená vejce, pepř a sůl. Důkladně vše ušleháme. Za stálého míchání postupně přiléváme olej. Když směs dosáhne hustoty majonézy, přidáme nastrouhaný parmazán. Bagetu nakrájíme na kostičky a dozlatova opečeme na česnekovém oleji (2 lžíce oleje a utřený stroužek česneku). Opraný a osušený římský salát natrháme na větší kusy do mísy, kterou jsme vytřeli stroužkem česneku. Přidáme zbytek nakrájených sardelí, nasekané kapary, hobliny parmazánu a krutonky. Před podáváním přidáme vychlazenou zálivku a opatrně salát promícháme tak, aby zálivka ulpěla na listech salátu.