Jako podklad pro kanapky můžeme použít jakékoli pečivo, které nám chutná, ale i bramborový snack, rýžové chlebíčky, salátovou okurku apod. Základní kanapky doplníme např. kaviárem, očkem, tygří krevetou, uzeným lososem, olivami atd. a ozdobíme snítkami bylinek. TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA 1 konzerva tuňáka v oleji, 1/2 cibule, 1 vařené vejce, 50g másla, lžička hořčice, špetku pepře a sladké papriky, citronová šťáva, sůl Tuňáka scedíme a umeleme s cibulí a vařeným vejcem. Vmícháme máslo, hořčici, pepř a sladkou papriku, citronovou šťávu a osolíme. POMAZÁNKA Z TRESČÍCH JATER 1 tresčí játra, 1/2 jemně nasekané cibule, 100g másla, 3 jemně nasekané bílky, citronová šťáva, sůl Játra vyndáme z oleje a rozmačkáme je, přidáme cibuli, máslo,bílky, citronovou šťávu a osolíme. ŠUNKOVÁ PĚNA 200g šunky, 100ml šlehačky, 100g změklého másla, 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pepře, sůl Šunku jemně umeleme, přidáme šlehačku, změklé máslo, sladkou papriku, osolíme a opepříme; všechno smícháme na hladkou hmotu. MINIROLKY 20 plátků eidamu, 10 plátků šunky, 1 kyselá okurka, 1 červená paprika, 150g lučiny, 50g másla, 100g taveného sýra, 1 lžíce hořčice, pažitka, sůl, pepř Plech vyložíme alobalem, eidam rozložíme tak, aby se plátky mírně překrývaly. Dáme do horké trouby, necháme sýr změknout a plátky spojit.Pak plech vyndáme, alobal se sýrem stáhneme a placku necháme vychladnout. Okurku a papriku podélně nakrájíme na dlouhé nudličky. Smícháme lučinu, změklé máslo, tavený sýr a hořčici, opepříme (stačí špetka) a osolíme. Polovinu náplně rozetřeme na vychladlou sýrovou placku, poklademe plátky šunky, paprikou, okurkou a váhonky pažitky. Navrch rozetřeme zbytek náplně a roládu svineme. Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout v ledničce. Před podáváním vybalíme a nakrájíme.