Staňte se našimi fanoušky na:

Šípkové víno na způsob portského

Autor receptu: svatava.adamova (85 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • tekuté kvasinky
  • 1500 g cukr krystal
  • živná sůl, půl balení sůl
  • 3 a 3x1/3L l voda
  • 20 dkg cukr krupice
  • sušené šípky, 40 dkg

Pracovní postup:

Recept na 5 litrů: 40 dkg sušených šípků (před sušením je dobré odstranit stopky a kalíšky) dáme do demižonu, posypeme 20 dkg cukru, přidáme živnou sůl a spaříme 3 litry vařící vody. Po vychladnutí vmícháme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas, vychladlý roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody a přidání roztoku cukru opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech (celkem 1,5kg cukru). Je účelné nechat šípky v moštu po celou dobu kvašení. Po skončeném kvašení víno přetočíme a necháme asi rok uležet. Asi měsíc před stočením do lahví necháme demižon stát pouze s uzávěrem z vaty, aby mohl k vínu jít vzduch, ale nemohly na něj např. octovky. Po tomto tzv. okysličení se víno stočí a může konzumovat.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!