Oloupaná jablka nakrájejte na kostičky, dejte do kastrůlku, kde jste předtím rozehřáli máslo. Přidejte podélně rozříznutý vanilkový lusk, tekuté sladidlo, trochu vody a za občasného míchání vařte na mírném ohni 30 minut. Kastrol s jablky odstavte, vyndejte vanilkový lusk a opatrně promíchejte. Těsto rozválejte na pomoučeném válu, vyplňte jím koláčovou formu a propíchejte vidličkou. na povrch nalijte jablečnou směs a nechte vychladnout. Hrušky rozpulte na poloviny a ostrým nožem je nakrájejte na plátky tak, aby pořád držely pohromadě (jako vějíř). Rozprostřete je na jablečnou směs, pocukrujte sypkým sladidlem a dejte péct na asi 25 minut na 180°C. Pokud vám hrušky začnou při pečení příliš rychle hnědnout, přikryjte formu alobalem. Hotový koláč můžete podávat jak teplý tak zastudena se šlehačkou.