Maso očistíme a naložíme do marinády ze zeleniny na 1-2 dny.Pak ho vyjmeme, očistíme od zeleniny a prošpikujeme proužky slaniny, posypeme paprikou, potřeme česnekem se solí a poprášíme moukou.Zbylou slaninu vyškvaříme, vyjmeme a na tuku osmažíme maso ze všech stran.Maso vložíme do kastrolu, přidáme k němu tuk a slaninu, nakrájenou cibuli, ostatní přísady a vodu a dusíme asi 2 hodiny, do změknutí pod pokličkou.Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme je k masu.Měkké maso vyjmeme, šťávu prolisujeme, zahustíme smetanou a moukou, povaříme a osolíme a osladíme.Maso v této omáčce prohřejeme.Před podáváním maso nakrájíme na porce a polijeme omáčkou. Skopové maso dušené v rajských jablíčkách můžeme připravovat i bez smetany. K masu podáváme noky, makarony nebo vařené brambory.