Oloupané brambory uvaříme o něco více, než do měkka, pak slijeme vodu a nalijeme horké mléko, vrátíme na oheň, přidáme kousek másla a hrubou mouku.Necháme propařit a vypneme. Šťouchadlem ušťoucháme brambory, a pak je v míse rozetřeme vařečkou nebo dohladka zpracujeme ve vhodném přístroji. Do většího plecháčku dáme kousek másla a větší lžíci škubánků. Plecháčkem vodorovně potřásáme a kmitáme, aby se těsto uválelo a utlouklo do hladkých oblých šoulánků. Tak pokračujeme až do konce. Mísu mít na hrnci s horkou vodou, aby nevystydly. Já je mám ráda s mákem s moučkou a polité máslem, ale výborné jsou i s tvarohem. Jednou jsem je dělala se skořicí a cukrem, polité máslem a byla to také bašta. Zbylé škubánky večer opečeme na nepřilnavé pánvi. S kompotem také bašta.