Staňte se našimi fanoušky na:

Škvarkové mětanky

Autor receptu: ladislava.jankovska (121 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Mouku nasypeme, eventuálně prosejeme do mísy, přidáme vejce, v teplém mléce ( 2 dl) s cukrem vykynuté droždí, 2 vrchovaté lžíce sádla rozpustit a přidat, větší špetku soli, zbylé mléko. Zpracovat hladké těsto, je-li třeba, přikapávat mléko. Hotové těsto nechat kynout na teple. Těsto rozdělit na dvě poloviny, lehce pomoučený vál. Polovinu překrojit na čtvrtiny, jeden díl rozválet a odložit na pomoučený stůl, druhou čtvrtku rozválet, posypat stejnoměrně polovinou škvarků, přikrýt druhým vyváleným dílem ( viz obr.) a lehce přejet válečkem. Pak po delší straně složit na třetiny a rozválet. Ještě dvakrát opakovat, poslední rozválení se už neskládá. Vykrajuji vyšší skleničkou kolečka a dávám na sádlem vymaštěný plech ( viz obr.). Vyhřátá trouba, péci na 180°C do růžova, pozor, sádlo se neprojevuje a najednou je pečivo tmavé. Tak od 15. minuty hlídat! Tentýž postup s druhou polovinou těsta. Mětanky jíme k čočce, k mrkvi s máslovou jíškou, k dušené zelenině na másle, ale i ke kávě, k snídani a pod.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

piškot |21. února 2016
zkusím Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!