Recept pro 4 osoby: Slanečky namočíme do vody s citronovou šťávou, pak je vyndáme, odstraníme páteř a podle potřeby kuchyňsky upravíme. Namočíme na několik hodin do chladného mléka. Brambory uvaříme ve slupce a vejce natvrdo, cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno pak orestujeme dozlatova na másle. Z mléka vyndáme slanečky, osušíme a nakrájíme na drobnější kousky. Pekáček ze všech stran vymažeme máslem,dno poklademe vyvhladlými, oloupanými a na kolečka nakrájenými bramborami. První bramborovou vrstvu posypeme oloupanými a drobně nasekanými vařenými vejci, přidáme kousky slanečků a posypeme zlatou cibulkou. Lehce osolíme, opepříme a střídáme vrstvy tak, aby jako poslední byla vrstva brambor. Pekáček zalijeme smetanou, polijeme rozpuštěným máslem a pečeme cca 40 minut na 180°C. 1 porce = 730kcal - T 44 - S 61 - CH 379