Domácí karamel, jen mírně osolený pro zvýraznění chuti, zcela nahradí dnes hojně používané karamelizované Salko nebo roztavené karamelky. Náklady jsou velmi zajímavé - asi čtvrtinové. Příprava karamelu není obtížná, jen musíme pracovat opatrně a hlavně: nikdy karamel neochutnávejme, dokud nezkontrolujeme jeho teplotu! Na hlubší pánev nasypeme cukr a přidáme trochu vody - karamel lze pražit i nasucho, voda se stejně vypaří, ale chceme-li mít výsledek hladký, je třeba krystaly cukru rozpustit. Dáme na střední plamen a občas zamícháme. Když se voda vypaří, cukr se začne tavit a hnědnout. Mícháme do rozpuštění všech kousků a dosažení zlaté barvy. Karamel tmavne rychle, nesmíme dlouho váhat. Odstavíme a vmícháme máslo, až se rozpustí. Pak po částech vmícháme šlehačku, až je karamel hladký. Nakonec přidáme lžičku mořské soli a dobře promícháme. Necháme chladnout , ale ještě zatepla nalijeme do skleniček - lepší se pracuje s nějakou širší. Karamel vydrží dlouho, mám odzkoušené 2 měsíce. Jako topping použijeme na ovoce, poháry, moučníky. Karamelový krém připravíme smícháním s máslem cca 1 : 1. Smíchaný s domácí lučinou poslouží do cheesecaku.