NÁKYP Petry Černocké: 1 větší celer, 5 mrkví, 2 vajíčka, 150g sýra, sůl, lžička vegety - Nahrubo nastrouháme celer a mrkev, promícháme s vejci a dochucovadlem, dosolíme. Dáme do olejem vymazané zapékací misky a pečeme asi 15 minut. Když se utvoří kůrčička, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a necháme ještě 15 minut péct. Příloha mohou být brambory nebo nasucho opražené toasty.
JELENÍ ZÁVITKY Evy Pilarové: 600g jelení kýty, sůl, mletý pepř, 2 lžíce hořčice, 100g anglické slaniny, 8 sterilovaných okurek, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, 150ml vývaru, 80g lišek - Omytou a osušenou kýtu odblaníme a nakrájíme na plátky. Po obou stranách je naklepeme, lehce osolíme, opepříme a nakonec potřeme hořčicí. Lehce prorostlou slaninu nakrájíme na špalíčky, okurky na kousky a jednu cibuli na nudličky. Urovnáme na plátky masa a stočíme je do závitků. Převážeme provázkem a lehce osolíme a opepříme. Závitky zprudka opečeme na rozpáleném oleji, vyndáme a necháme v teple. Do výpeku nasypeme zbylou nasekanou cibuli, osmahneme dohněda, přidáme mouku a orestujeme. Za stálého míchání přilijeme vývar a vše rozmícháme, potom dáme zpátky závitky. Očištěné lišky přidáme k závitkům, osolíme, opepříme a přiklopené dusíme doměkka. Přílohou může být rýže nebo knedlíky.
KACHNA NA PIVU Tomáše Töpffera: 800g kachních prsou s kůží, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 lžička nasekaného tymiánu, sůl, 5 lžic oleje, 1 cibule, 2 jablka, 300ml černého piva - Kachní prsa důkladně očistíme. Do mísy dáme nastrouhaný zázvor, najemno nasekaný tymián, sůl a olej. V připravené marinádě obalíme prsíčka a necháme v chladu marinovat aspoň 2-3 hodiny. Cibuli nasekáme najemno, jablka nakrájíme na kostičky, všechno nasypeme do pekáčku a přidáme marinovaná prsíčka. Podlijeme je polovinou černého piva a přiklopíme poklicí. Pečeme asi 40 minut na 180°C a během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem. Potom maso odklopíme, přelijeme zbylým pivem a dopečeme dozlatova. Přílohou mohou být knedlíky.