INGREDIENCE: 1 lžíceolej 250 gčerstvý špenát 80 gnakládaná sušená rajčata v oleji 2 stroužkyčesnek 200 gricotta 2 snítkytymián 4 ksvejce 70 gpolohrubá mouka PODLE CHUTI : sůl mletý černý pepř POSTUP:Listy špenátu propláchneme a otrháme z nich tvrdé stonky. Očištěné listy dáme do síta a spaříme horkou vodou. Vyždímáme z nich vodu a pak je nadrobno nasekáme. Špenát necháme vychladnout. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Bílky dáme do čisté mísy a společně se solí vyšleháme do tuhého sněhu. Česnek oloupeme, prolisujeme a ochutíme jím špenát. Nasekaný vychladlý špenát přendáme do mísy a střídavě do něj vmícháváme žloutky a mouku. Nakonec do špenátové hmoty opatrně zapracujeme bílkový sníh a ochutíme solí a pepřem. Plech vyložíme papírem na pečení a přendáme na něj těsto, které rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 20 minut. Upečený korpus sundáme z plechu a necháme vychladnout. Sýr ricotta smícháme s nadrobno pokrájenými sušenými rajčaty a lístky tymiánu. Náplň ochutíme solí a pepřem. Na vychladlý korpus rozetřeme ochucený sýr a okraje v šířce asi 1 cm necháme volné. Korpus s náplní stočíme do rolády a takto připravenou špenátovou roládu s ricottou dáme na chvilku do ledničky ztuhnout. Špenátová roláda s ricottou je výbornou studenou chuťovkou, podáváme ji nakrájenou na plátky k salátu z čerstvé zeleniny. Tip: Korpus rolády můžeme připravit i z mrazeného špenátového protlaku. Jeho barva je pak krásně zelená. Mražený sekaný špenát necháme rozmrznout na sítu, aby z něj vykapala přebytečná voda. Pak ho zpracujeme stejně jako sekané špenátové listy. Na náplň můžeme použít i měkký tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou s nivou. Do náplně místo sušených rajčat můžeme dát plátky uzeného lososa a přidat také sekané bylinky. Strouhaná citronová kůra dodá všemu jen krásnou korunu.