Staňte se našimi fanoušky na:

Špízy tety Běty

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

UZENÁŘSKÝ 2 silné plátky lahůdkové sekané, 2 nožičky jemných telecích párků, 4 plátky anglické slaniny, 2 paprikové klobásy, 4 bílé klobásy, 2 menší jablka, 2 červené cibule Sekanou nakrájíme na 8 trojúhelníků, párky překrojíme na polovinu, okraje nařízneme do kříže a každý obalíme plátkem slaniny. Klobásy rozkrojíme a kolem dokola ozdobíme zářezy, jablka nakrájíme na čtvrtiny a vykrojíme jádřince. Oloupané cibule nakrájíme na osminy. Na jehly napichujeme všechny druhy masa střídavě s dílky cibule a jablek. Grilujeme asi 10 minut z každé strany. ARABSKÝ 600g jehněčího hrudí nebo kýty, 1 cibule, 4 stroužky česneku, hrst hladkolisté petržele, 1 lžička ml. římského kmínu, 1/2 lžičky ml. koriandru, 1/2 lžičky cayenského pepře, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli; Omáčka: 2 bílé jogurty (300g), 1/2 malé červené cibule, hrst lístků koriandru, ml. bílý pepř, bylinková sůl Maso odblaníme a nakrájíme, dáme do mixéru nebo kutru a usekáme nahrubo. Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo a nasypeme k masu do mixéru, pak přidáme i petržel, koření, citronovou šťávu, olej a sůl, důkladně promixujeme. Mleté maso rozdělíme na 8 dílů a každou porci navlhčenýma rukama zformujeme do válečku a obalíme okolo klacíku (místo špízů použijeme větvičky zbavené kůry). Maso necháme hodinu rozležet v chladu, odleželé pak grilujeme na středně žhavém dřevěným uhlí asi 10 minut. Na omáčku rozmícháme jogurt s nadrobno pokrájenou cibulí, natrhanými lístky koriandru, pepřem a bylinkovou solí. Grilované špízy podáváme s pita chlebem a jogurtovou omáčkou. OVOCNÝ 8 zralých meruněk, 8 zralých fíků, 4 stonky máty, 8 plátků sušené šunky, 100g fety, 2 lžíce medu, 150g bílého hustého jogurtu (řeckého typu) 4 dlouhé špejle namočíme na hodinu do vody. Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme, napíchneme je na 2 špejle a mezi ně vložíme lístky máty. 4 fíky seřízneme tak, aby se daly naplnit. Všechny fíky obalíme plátkem šunky a napíchneme je na špejle - zvlášť seříznuté a neseříznuté, seříznuté naplníme fetou. Špízy rozložíme na gril a grilujeme asi 5 minut. Během toho je potíráme medem. Jogurt smícháme s pokrájenými zbylými lístky máty a podáváme ke špízům.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!