RYBÍ POLÉVKA hlava z kapra, 100g jiker, 20g cibule, 100g mrkve, 100g celeru, 100g petržele, 40g másla, muškátový oříšek, 50g hl.mouky, 2dl mléka, vegeta, 1 houska, 10g tuku, petrželová nať, sůl Očištěnou rybí hlavu zbavte žaber a uvařte v osolené vodě doměkka. Zeleninu a cibuli očistěte, nakrájejte na malé kousky a poduste na másle. Přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zapražte moukou, osmahněte a zalijte vývarem z rybí hlavy. Jikry nebo mlíčí opláchněte ve vlažné vodě, nakrájejte nadrobno, přidejte do polévky a všechno dobře povařte. Nakonec do polévky přidejte maso obrané z hlavy, přilijte mléko a dochuťte Vegetou a solí. Housku nakrájejte na kostky a osmažte na pánvi. Těsně před podáváním přidejte do polévky osmaženou housku a nasekanou nať. VÁNOČNÍ ZELŇAČKA 250g vepřového masa (plec nebo karé), 10g suš. hub, 250g uz.klobásy, 150g kořenové zeleniny, 150g kysaného zelí, 40g tuku, 1 cibuli, 40g hl.mouky, 3 stroužky česneku, majoránku, pepř, sůl Maso dejte do osolené vody, přidejte houby, klobásu a vařte asi 30 minut. Potom přidejte očištěnou a nakrájenou zeleninu, kysané zelí a vařte dál. Když je všechno měkké, přidejte cibulovou zápražku z tuku, nakrájené cibule a mouky. Promíchejte a vařte ještě asi 15 minut. Nakonec opepřete, přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Maso a klobásu vyndejte, nakrájejte a dejte zpátky do zelňačky.