1hrnek hladké mouky 2hrnky chlebové mouky 1hrnek grahamové (žitné) 2hrnky vlažné vody 2lžičky soli vrchovaté 2lžičky sušených kvasnic (nebo dávám 1/2 čerstvých kvasnic) 1lžička cukru 1lžíce octa 1lžíce drceného kmínu (já občas dám i nedrcený) semínka podle Vás (já dávám slunečnicová,někdy dýňová,sezamová-většinou 1až 2 hrstě) Dáme vše do větší mísy,lehce zamícháme 1 minutu,přikrýt utěrkou a necháme kynout 1,5-2,5h. Po uplynutí doby kynutí těsto opět 1 min. zamíchat-nebojte se,těsto spadne a hned do nalijte do pekáče s větším kusem pečícího papíru (já mám pekáč 27x16cm-určitě nedávat větší) a přikrýt utěrkou a nechat 30min.v klidu. Zapneme troubu na 240st.Do vyhřáté trouby na spodní rošt dáme chléb Pečeme 30min. poté snížíme teplotu na 220st. chléb a na horko vzduch (nebo normálně) pečeme 15-20minut. Zkoušela jsem i občas dávat koupené ve zdravé výživě chlebové koření-je chléb trochu výraznější.