Na sušení použijte pravé hřiby a hřibovité houby (s výjimkou klouzků a některých kozáků), václavky, některé čirůvky, pečárky apod. Vybírejte sušší, zdravé, nečervavé plodnice. Nožem je zbavte nečistot, kloboučky otřete hadříkem. Houby určené k sušení nikdy neperte, krájejte je naplátky 3-5 cm silné a nejlepší je rozložit je na rámy se silonovým pletivem tak, aby se nepřekrývaly. Já je obvykle suším na slunci nebo v průvanu a chráním je před deštěm. Nenechávejte je venku přes noc, aby nezvlhly. Dobré je i plátky hub navléci jehlou na režnou nit a sušit je v okně, krájejte je podélně tak, aby zůstal spojený klobouček se třeněm. Když plátky chrastí, jsou usušené, ale nesmějí se lámat a drobit. Uložte je do zavařovacích sklenic s víčkem, můžete použít i dvojité papírové sáčky nebo vhodné textilní (např.jutové) sáčky. Pokud možno, je neukládejte do sáčků igelitových či mikrotenových, ani do sáčků plátěných - houby pak vlhnou a plesnivějí. Před přípravou jídla sušené houby propláchněte a namočte je asi na 10 minut do studené vody nebo mléka.