VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKA 1 l vody, 2 hlavy a vnitřnosti z kapra, 150g kořenové zeleniny, 1 menší cibule, 60g másla, 30g hladké mouky, 1-2 vejce, 2 lžíce hrubé krupice, petrželka, 2 housky, 1 lžíce tuku Očištěné a vyprané kapří hlavy dáme do studené vody, trochu osolíme a vaříme asi 1/2 hodiny. Pak polévku přecedíme přes hustý cedník, hrnec vypláchneme, aby v něm nezůstaly kostičky. Vývar z hlav uvedeme znovu do varu, přidáme rybí vnitřnosti a vaříme asi 20 minut. Polévku znovu přecedíme, uvedeme do varu a zahustíme světou jíškou z 30g másla a hladké mouky. Mezitím očistíme kořenovou zeleninu a cibuli, všechno nakrájíme na drobné nudličky a osmahneme na zbytku másla. Pokrájené vnitřnosti a osmaženou zeleninu s cibulí dáme do polévky. Za mírného varu a stálého míchání vsypeme krupici, povaříme jí nejméně 10 minut. Nakonec vmícháme ušlehaná vejce a polévku dochutíme solí a petrželkou. Housky nakrájíme na kostičky a osmažíme je na tuku, dáme je do hotové polévky na talíři. KAPR NA ČERNO 1 kapr, kořenová zelenina, 2 lžíce octa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list, špetka zázvoru, špetka tymiánu, citronová šťáva, sůl, 60g strouhaného perníku, 2 lžíce šípkové zavařeniny (může být i rybízová), 10g sušených švestek, 1/4 l červeného vína, 30g mandlí, 50g hrozinek, cukr, 50g másla, 1/4 l černého piva Ve 3/4l vody vaříme nakrájenou zeleninu, cibuli, koření a ocet. Vývar procedíme do kastrolu a uvedeme do varu, vložíme porce osoleného kapra a znovu vaříme 15 minut. Potom rybu vyndáme, přidáme pivo, perník, zavařeninu, přisladíme a přisolíme. Nakonec přidáme na nudličky nakrájené loupané mandle, švestky, hrozinky a máslo. Do zahoustlé omáčky dáme porce kapra a ještě chvíli vaříme. Nejlepší je nechat 2 dny uležet.