RYBÍ POLÉVKA SE ZELENINOU 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 150g kapra bez kůže, sůl, bobkový list, 2 zrnka nového koření, 3 zrnka celého pepře, 2 lžíce hladké mouky, 50g másla, 100ml bílého vína, špetka vegety, 2 včerejší housky, celerová nať Do hrnce nalijeme 1 a 1/4 l vody, dáme do ní celou oloupanou cibuli a kořenovou zeleninu, pak přidáme očištěné kapří maso. Osolíme, okořeníme novým kořením, pepřem a bobkovým listem, vše vaříme na mírném ohni asi 25 minut. Když je zelenina měkká, přecedíme rybí vývar do jiného hrnce. Uvařenou kořenovou zeleninu nakrájíme, maso pečlivě vykostíme a s nakrájenou zeleninou vrátíme do vývaru, polévku zahustíme záklechtkou a zjemníme 30g másla. Přilijme víno a ochutíme vegetou. Na mírném ohni asi 10 minut povaříme, hotovou polévku podle chuti přisolíme, rozdělíme do talířů, ozdobíme celerovou natí a ve zvláštní misce podáváme krutony, které jsme opekli na zbytku másla v pánvi. PROVENSÁLSKÝ KAPR 4 porce kapra, citronová šťáva, 1/2 sklenky červeného vína, 2 lžíce oleje, 30g másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 malá cibule, petrželka, česnek, 1 lžíce sterilovaných hub, mletý pepř, sůl Očištěné porce kapra osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Sterilované houby, petrželku, cibuli a česnek jemně usekáme, osolíme a vmícháme do másla rozetřeného s moukou. Vložíme je do kastrolu, přilijeme víno a olej, necháme přejít varem. Při pečení kapry přeléváme šťávou a podlijeme několika lžícemi vody, ale jen tak, aby hotová šťáva nebyla řídká.