POLÉVKA ZELENINOVÁ S KOPŘIVOVÝM SVÍTKEM svazek mladých kopřiv, 200ml mléka, 2 vejce, sůl, muškátový květ, litr zeleninového vývaru, 50g mražené cukrové kukuřice, 2 naťové cibulky, 1/2 Maggi (nebo Klasik), petrželka Kopřivové lístky spaříme vroucí vodou, scedíme a necháme okapat. vychladlé kopřivy rozmixujeme, mléko prošleháme s vejci, osolíme, přidáme špetku muškátu a vmícháme kopřivy. Svítek vaříme zvolna ve vodní lázni asi 15 minut. Hotový necháme zchladnout a pak nakrájíme. Do vroucího zeleninového vývaru nasypeme kukuřici a si 5 minut ji povaříme. Mezitím očistíme cibulky, nakrájíme je na kolečka a přidáme do vývaru. Polévku dochutíme polévkovým kořením a promícháme. Nakrájený svítek rozdělíme do talířů, přelijeme polévkou a posypeme petrželkou. UZENÉ S KARAMELIZOVANOU ZELENINOU 1kg uzené pečeně, 1/2kg brambor, 1/2kg mrkve, sůl, bílý pepř, svazek naťové cibulky, 1 plechovku (375g) sterilovaných žampionů, 2 lžíce oleje, svazek petrželky, 10dkg cukru Uzené maso s kostí dáme do vymazaného pekáčku a pečeme asi hodinu při vyšší teplotě. Brambory rozpůlíme, mrkev nakrájíme na špalíčky a povaříme asi 12 minut v osolené vroucí vodě. Žampiony opékáme cca 5 minut v horkém oleji, osolíme a opepříme, ve stejném oleji po částech smažíme 5 minut cibulku nakrájenou na větší kousky, brambory a mrkev. Po 45 minutách maso podlijeme 1/4 l horké vody a posypeme petrželkou. Cukr roztavíme dozlatova, zředíme trochou šťávy z pečeně a 2-3 minuty povaříme. Kousky zeleniny pak namáčíme v pikantní karamelizované šťávě a obložíme pečeni. Příloha - podle chuti.