SÁGOVÁ POLÉVKA Na osobu počítáme lžíci sága, 2x ho propereme v čisté studené vodě, pak přelijeme hovězí polévkou a vaříme asi 10 minut, aby bylo sklovité. Můžeme přidat žloutek, rozkvedláme ho do vařící polévky. Nakonec okořeníme květem. (Z prababiččina receptáře: Ságo přebrané se spaří a sype se též hned do polévky ve varu. Vaří se o něco déle než krupice a také se zakloktává žloutkem. Pro 6 osob asi 14 dkg sága.) PEČENÝ LOSOS S BÉARNSKO OMÁČKOU 800g lososa, sůl, ml. černý pepř, 50gsezamových semínek, 50ml oleje Omáčka: 100ml bílého vinného octa, lžička práškového cukru, 2 šalotky, lžíce sekané pažitky, hrst sekaného estragonu, 3 žloutky, 60ml suchého bílého vína, 150g másla, šťáva z 1 citronu Lososa ostrým nožem stáhneme od ocasní ploutve k hlavě. Filet odtučníme a rybí pinzetou vyndáme kosti, pak omyjeme a osušíme. Nakrájíme řezy, osolíme, opepříme a posypeme sezamem. V pánvi rozehřejeme olej a okořeněného lososa na něm opečeme z obou stran. Z pánve přendáme porce ryby do zapékací mísy s pečícím papírem a dopečte asi 10 minut na 190°C. Do kastrůlku dáme vinný ocet s cukrem a nakrájenou šalotkou a všechno svaříme na polovinu. Přidáme pažitku a estragon, necháme zchladnout. V kastrůlku ve vodní lázni rozšleháme žloutky s vínem. Za stálého šlehání pomalu vléváme přepuštěné máslo a mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Do omáčky vmícháme vinný ocet s bylinkami. Dochutíme osolíme, pepříme a dochutíme citronovou šťávou. Lososa podáváme přelitého omáčkou s lehkým zeleninovým salátem.