Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na tuku orestujte doměkka a dozlatova. Hotovou cibulku spolu čerstvými bylinkami a všemi ostatními ingrediencemi smícháme na masové kuličky v míse. Pokud nespěcháte, můžete masovou směs nechat trochu odpočinout v chladu, za jiných okolností ji rozdělte na 4 stejné díly a každý ještě na deset. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem pomalu smažte na přepuštěném másle nebo na oleji ze všech stran přibližně 10–15 minut. Varianta druhá je kuličky umístit do zapékací mísy, pokapat olejem, trochu s nimi zatřást, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a péct, ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova asi 10 minut. Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, šťávu z citronu, sůl, zamíchejte a zahřívejte. Jestli se kuličky mezitím dopekly nebo dosmažily, odstraňte přebytečný tuk z nádoby, seškrábněte zbylý výpek a přidejte ho do hrnce s omáčkou. (Pokud jste smažili na pánvi, můžete omáčku připravit tam a využít všechno aroma z výpeku, to je totiž jedna z nejcennějších ingrediencí v kuchyni.) Omáčku přiveďte k varu, stáhněte a mírně vařte, redukujte, dokud nebude mít omáčka správně hustou konzistenci, aby se zachytila na kuličkách. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě podle chuti okyselte a můžete servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, brusinkovým džemem a posypané zbylými bylinkami. Zkusila jsem obě varianty.Pro mne byla ta v zapékací misce lepší a šťavnatější. zdroj.primafresh