PLNĚNÉ 370g polohrubé špaldové mouky, 125g rozpuštěného vychladlého másla, 50g pískového cukru, 1 vejce, 60ml vlažného mléka, 30g droždí, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, mouka na vál, tuk na plech; Náplň - 1kg švestek, 200g měkkého tučného tvarohu, 100g pískového cukru, 1 vejce Rozmícháme tvaroh, pískový cukr a vejce na hladký krém, pokud je řídký, můžeme přidat vanilkový pudinkový prášek. Droždí rozdrobíme do mléka s cukrem a rozmícháme. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a rozehřáté zchladlé máslo, přilijeme rozmíchané droždí a propracujeme vařečkou na hladké těsto. Hned ho rozválíme na pomoučeném válu na plát. Kulatou formičkou vypíchneme kolečka a rozložíme na vymazaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe. Na každý koláček dáme lžičku náplně a vmáčkneme do ní půlku švestky řeznou stranou nahoru. Na 190°C upečeme dozlatova. Kyselejší švestky ještě posypeme skořicovým nebo vanilkovým cukrem. S MAKOVOU DROBENKOU asi 3/4kg švestek, 500g polohrubé špaldové mouky, 250ml mléka, 100g rozpuštěného vychladlého másla, 100g moučkového cukru, 2 žloutky, 30g droždí, špetka soli, mouka na vál, vejce na potření, vanilkový moučkový cukr na posypání; Drobenka - 100g cukru krupice, 60g mletého máku, 50g polohrubé špaldové mouky, 5 lžic másla Droždí, lžíci cukru a mouky rozmícháme v 5 lžících vlažného mléka a necháme asi 20 minut na teplém místě vzejít. Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky a přilijeme kvásek a máslo. Za postupného přilévání zbytku mléka zaděláme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 40 minut vykynout. Přísady na drobenku smícháme a promneme prsty. Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme stejné kousky, na pomoučeném válu je zakulatíme a uděláme koláčky. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a do středu každého uděláme větší důlek, naplníme ho rozkrájenými švestkami a posypeme makovou drobenkou. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a na 180°C je upečeme dorůžova. Hotové pocukrujeme.