Použití tohohle kořeněného džemu je tak variabilní - hodí se na lívance a palačinky, do koláčů, ale funguje skvěle i jako doplněk k sýrům nebo k dochucení orientálních jídel, třeba jehněčího po marocku.
Množství:
Na 12-14 sklenic à 250 ml
Obtížnost:
Snadné
Příprava:
30 min.
+ odpočinutí přes noc + sterilování
PT30M
Vaření:
45 min.
PT45M
2,25 kg švestek, přepůlených a odpeckovaných (potřebujete cca 2,75 kg švestek před vypeckováním)
1,8 kg krupicového cukru
125 ml citronové šťávy
1 vanilkový lusk
8 hvězdic badyánu v celku
Pracovní postup:
V hrnci smíchejte všechny přísady a na prudkém plameni přiveďte k varu. Vypněte a nechte vychladnout. Dejte do chladničky přes noc odpočinout.
Příští den znovu přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí - kápněte trochu džemu na vychlazený talířek, projeďte prstem, zanechá-li rýhu, je džem hotový. Když se rýha slije, vařte dál.
Vyjměte badyán a vanilku a nechte 5 minut chladnout. Pak naplňte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a sterilujte oblíbeným způsobem. (Já nechám sklenice projet nejteplejším programem v myčce. )