Staňte se našimi fanoušky na:

Švestkový džem s badyánem

Autor receptu: Kačka2 (70 receptů)

Použití tohohle kořeněného džemu je tak variabilní - hodí se na lívance a palačinky, do koláčů, ale funguje skvěle i jako doplněk k sýrům nebo k dochucení orientálních jídel, třeba jehněčího po marocku.

Množství: Na 12-14 sklenic à 250 ml
Obtížnost: Snadné
Příprava: 30 min.
+ odpočinutí přes noc + sterilování

Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 2,25 kg švestek, přepůlených a odpeckovaných (potřebujete cca 2,75 kg švestek před vypeckováním)
  • 1,8 kg krupicového cukru
  • 125 ml citronové šťávy
  • 1 vanilkový lusk
  • 8 hvězdic badyánu v celku

Pracovní postup:

  1. V hrnci smíchejte všechny přísady a na prudkém plameni přiveďte k varu. Vypněte a nechte vychladnout. Dejte do chladničky přes noc odpočinout.
  2. Příští den znovu přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí - kápněte trochu džemu na vychlazený talířek, projeďte prstem, zanechá-li rýhu, je džem hotový. Když se rýha slije, vařte dál.
  3. Vyjměte badyán a vanilku a nechte 5 minut chladnout. Pak naplňte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a sterilujte oblíbeným způsobem. (Já nechám sklenice projet nejteplejším programem v myčce. )

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!