Staňte se našimi fanoušky na:

Taštičky kynuté a pečené

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KYNUTÉ TAŠTIČKY S MECHOVÝM TVAROHEM 1/2 kg polohrubé mouky, špetka soli, 42g čerstvého droždí, 2 lžičky cukru krupice, 1/4kg 100% tuku vychlazeného, 2 žloutky, 1/8l mléka + 1/2kg měkkého tvarohu, 2 bílky, 150g cukru krupice, sáček vanilkového cukru, rozinky nebo sekané ořechy + moučkový a vanilkový cukr na obalení V míse promíchejte mouku se solí, přidejte rozdrobené droždí, cukr a nahrubo nastrouhaný tuhý tuk. Přidejte žloutky a vlažným mlékem zadělejte rychle (nejlépe v robotu) tužší těsto, nechte 5 minut odpočinout. Náplň udělejte z vyšlehaných bílků do kterých šlehačem zapracujete oba cukry, pěnu vmíchejte do vidličkou rozpracovaného tvarohu a podle chuti přidejte v troše vody nebo tuzemáku nabobtnalé rozinky (nutno osušit ubrouskem!) Z odpočinutého těsta vyválejte plát asi 3mm silný a vykrájejte z něj kolečka o prům. 10-12 cm (nebo podle průměru formovače se zubatými čelistmi). Do středu naložte lžičkou trochu vylehčené tvarohové náplně, plátek přeložte a okraje pevně stiskněte (nebo dávejte plátky do čelistí formovače a s kopečkem náplně každy sevřete a stlačte). Pečte na plechu s pečícím papírem (nemusí se potírat) dorůžova asi 15 minut na 180°C. Ještě horké obalte ve směsi moučkového a vanilkvého cukru. PEČENÉ TAŠTIČKY S MANDLOVOU NÁPLNÍ 400g hladké mouky, 100g moučkového cukru, jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče, 100g másla, 2 vejce + 100g cukru krupice, 1/8 l vody, 200g nasekaných mandlí (nebo strouhaných), + moučkový cukr na pocukrování Hladkou mouku promíchejte s moučkovým cukrem a pomerančovou kůrou, přidejte nakrájené máslo a vejce, propracujte (nejlépe v robotu) a podle potřeby do těsta zapracujte po lžících vodu. Hladké pružné těsto rozdělte na poloviny a zabalené ve fólii nechte asi 30 minut v chladničce odpočinout. Udělejte náplň - cukr zalijte v kastrůlku na plotně vodou a přiveďte k varu, cukr se musí rozpustit. Po odstavení vmíchejte do sirupu mandle a vymíchanou hmotu nechte vychladnout. Z odleželého těsta vyválejte na pomoučeném vále plát silný asi 3mm a rozdělte ho rádýlkem na čtverce 12x12cm. Do středu každého naložte trochu náplně, kousky napříč přehněte a okraje trojhránků stlačte (můžete dekorativně vidličkou). Pečte na plechu s pečícím papírem 25-30 minut na 180°C dorůžova, ještě teplé pocukrujte.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!