K mouce promíchané se solí přidáme vejce, prošlehané krátce s olejem i teplou vodou, zpracujeme na vláčné těsto. Dobře vyhnětené necháme v míse pod utěrkou 30 minut odpočinout. Z proleželého bochánku vyválíme na pomoučeném válu silnější plátek, přeložíme ho na větší textilní ubrus, podložíme pod něj dlaně a postupně ho do tenka vytahujeme. Veliký nepravidelný plát zarovnáme rádýlkem do čtverce nebo obdélníku a necháme krátce oschnout. Připravíme si náplň: Jemně drcené sušenky promícháme s nasekanými ořechy, krupicovým i vanilkovým cukrem, přidáme citronovou kůru, měkké máslo (lehce nahřáté), smetanu a promícháme. Náplň rozetřeme velice opatrně na vytažený plát těsta (okraje jsme potřeli vodou), neroztíráme až k okraji a naplněný plát za pomoci spodního ubrusu srolujeme. Pokud je závin příliš dlouhý, rozdělíme ho na 2 stejné díly a jejich konce pečlivě založíme a přendáme na plech s pečícím papírem, potřeným máslem. Záviny pečeme dozlatova cca 40 minut na 170°C, ještě horké potřeme tekutým máslem a poprášíme moučkovým cukrem promíchaným s vanilkovým.