Těstoviny uvaříme v osolené vodě se lžičkou oleje. Omáčku připravíme následovně: V kastrůlku na olivovém oleji osmahneme malou (nebo půlku) cibulky a stroužek (dva) česneku. Zalijeme půl kelímkem smetany a mlékem (dle potřeby nebo hustoty omáčky), přidáme dva trojúhelníčky taveného sýra (niva, smetanový, šunkový apod.) a necháme přibližně 10 minut pobublávat. Nakonec přidáme nastrouhaný sýr (Eidam a Niva) - na cca 400 ml omáčky malou hrst sýra. Do omáčky přimícháme lžičku (nebo dvě) drcené bazalky a opět necháme 10 minut pobublávat. Občas zamícháme. Ke konci vaření přimícháme nakrájenou petrželku. Dle chuti dosolíme. Omáčkou můžeme těstoviny polít nebo promíchat (omáčka se tím dostane i dovnitř těstovin :)). Zdobíme dle fantazie.