Těstoviny (penne apod.) uvaříme v osolené vodě dle návodu (tzv. na skus), scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Z másla, nadrobno nasekané cibule a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a rozšleháme. Vzniklý bešamel asi 5 minut povaříme, vmícháme do něj nastrouhaný sýr (oba druhy). Když se rozpustí, dochutíme krém solí a bílým pepřem, odstavíme ho a vmícháme do uvařených těstovin. Do vymazaného pekáčku rozprostřeme nejdříve polovinu těstovin, poklademe je 2/3 na plátky nakrájených rajčat a zakryjeme druhou polovinou těstovin; navrch rozložíme zbylá rajčata a lístečky bazalky. Zapékáme asi 1/2 hodiny při 180°. Hotové můžeme dozdobit čerstvými bylinkami.